Riesling & Co -viikot 12.-25.5.2025
Ravintola Huvilla on mukana Riesling & Co -viikoilla 12.-25.5.2025.
Tervetuloa nauttimaan upeista saksalaisista Rieslingeistä pienten suolaisten herkkujen kera tai vaikkapa ihanien risottojen seurana.
Toukokuun perjantaisin Huvillassa herkutellaan Antipastopöydän herkuilla klo 16 – 20, 15 €/hlö.
Antipastopöytä on katettuna poikkeuksellisesti perjantaina 16.5. jo klo 14 alkaen aina klo 21 saakka sekä lisäksi lauantaina 17.5. klo 15 – 21.
Tässä muutamia viikkojen tärppejä:
Nik Weis St. Urbans-Hof Schiefer Riesling 12 cl 10,90 €
Urban Riesling 12 cl 7,20 €
Matthias Gaul Riesling trocken 12 cl 10,90 €
Vollrads Riesling feinherb 12 cl 8,90 €
Schloss Vollrads Riesling Trocken Organic 12 cl 8,90 €
Riesling Qualitätswein Trocken 6 cl 5,80 €
Jakob Jung Riesling Classic 12 cl 11,50 €
Huvillan talon valkoviini Prüm Solitär Riesling 12 cl 11,50 €
Nik Weis St. Urbans-Hof
Vuonna 1947 perustettu Nik Weis – St. Urbans-Hof on noussut yhdeksi Moselin alueen merkittävimmistä ja laadukkaimmista viinitiloista. Vuodesta 2000 lähtien tila on ollut Saksan kuuluisan VDP:n (Association of German Quality Wine Estates) jäsen. Noin 45 hehtaaria viinitarhoja ulottuu noin 60 kilometrin matkalle pitkin Moselin sekä Saarin jokilaaksoja. Tarhoja viljellään luontoa kunnioittaen ja sen kanssa harmoniassa. Nik Weisilla on palstat myös viidellä arvostetulla yksittäisellä tarhalla, joilla kasvavat maailmanluokan Rieslingit (VDP Grossa Lage). Viinit valmistetaan alueelle tyypillisin menetelmin ja käymiseen käytetään ainoastaan alueen alkuperäishiivoja. Nik Weisin isoisä ei ainoastaan perustanut viinitilaa vuonna 1947, vaan hän loi myös yhden ensimmäisistä Saksan yksityisistä taimitarhoista, joka tarjoaa edelleen tänä päivänä viinintekijöille Moselista ja ympäri maailmaa uusia viiniköynnöksiä. Nik Weis keskittyy erityisesti vanhojen riesling-viiniköynnösten geneettiseen tutkimukseen Moselin laaksossa, koska hän on voinut osoittaa, että sekä kasvin että viinitarhan koostumuksella on valtava vaikutus viinin laatuun.
Schiefer Riesling 12 cl 10,90 €
Schiefer tarkoittaa liuskekiveä, joka on Moselin jokilaakson tyypillisin maaperä. Schiefer Rieslingiin käytetyt rypäleet ovat peräisin pääosin tarhoilta, joiden maaperä koostuu sinisestä ja punaisesta liuskekivestä. Liuskekivi on äärimmäisen karu ja vettä läpäisevä maa, joka päästää juuret erittäin pitkälle syvyyksiin etsimään kosteutta. Maaperästä syntyy Schiefer Rieslingin tyypillinen voimakkaan mineraalinen, kukkean hedelmäinen ja aavistuksen savuinen makumaailma. Tyylikäs ja elegantti viini on moniulotteinen ja kestää hienosti myös ikääntymistä. Se on hieno pari erilaisille vaaleille kaloille sekä äyriäisille.
Urban Riesling 12 cl 7,20 €
Urban Riesling on Moselin jokilaaksosta poimituista rypäleistä valmistettu viini, jossa on hieman jäännössokeria tasapainottamassa korkeaa hapokkuutta. Viini käy luonnonhiivoilla ja kypsytys tapahtuu terästankeissa sen raikkauden ja optimaalisen hedelmäisen maun säilyttämiseksi. Tuoksu on kukkainen ja aavistuksen persikkainen. Maku on yhdistelmä Moselin viineille tyypillistä runsasta mineraalisuutta sekä raikasta hedelmäisyyttä. Erinomainen pari monipuolisesti erilaisten ruokien seuraan ja toimii jäännössokerinsa sekä reilun hapokkuutensa ansiosta loistavasti myös mausteisten ruokien kanssa.
Matthias Gaul
Matthias Gaul on yksi Pfalzin modernin ajan uudistajista. Hän hyppäsi perheen viinitalon puikkoihin vuonna 1996. Heillä on nykyään 35 hehtaaria tarhoja Asselheimin kylän läheisyydessä ja vuosituotanto pyörii 300 000 pullon tienoilla. Ainutlaatuinen kalkkikivinen maaperä pienillä kivillä höystettynä tuo varsinkin heidän Pinot Noir ja Chardonnay viineihin tuntuvan mineraalisuuden. Viinintekijä Tobias Müellerin suusta kuultua: ”Rypäleiden kasvattaminen on helppoa, oikeastaan luonto tekee rypäleet köynnöksiin itsestään oikeissa olosuhteissa. Eri asia on kasvattaa laadukkaita rypäleitä, jotka ilmentävät maaperää ja jotka käymisen ja pullottamisen jälkeen saavat veden kielelle ja juojan odottamaan toista lasillista.”
Riesling trocken 12 cl 10,90
Mineraalinen ja raikas Riesling. Makumaailmasta löytyy omenaa, sitrusta ja kivellisiä hedelmiä.
Viilennä ja nauti!
Rypäleet tulevat Pfalzin sydämestä, Asselheimin kylältä, joka on Matthias Gaulille rakas erityisesti sen koskemattoman viehättävyyden vuoksi. Maaperä on kivinen ja karu, jossa köynnösten juuret ovat luonnollisesti matalalla ja antavat viinille mineraalisia aromeja. Viinin valmistus tehdään käsityönä.
Weingut Schloss Vollrads
Weingut Schloss Vollrads on yksi Saksan vanhimmista viinitaloista. Vuonna 1330 von Greiffenclaun aatelissuku rakennutti itselleen linnoituksen Rheingaun Oestrich-Winkelin alueelle ja ympäristössä ryhdyttiin viljelemään viiniä. Sama suku oli toiminut jo aiemmin viinikauppiaana. Von Greiffenclaun suvulla on ollut runsaasti vaikutusta Saksan viinilainsäädäntöön. Schloss Vollrads muun muassa vuonna 1716 otti ensimmäisenä Cabinet (Kabinett) nimityksen käyttöön etiketeissä. Tila pysyi von Greiffenclaun omistuksessa vuoteen 1997 saakka, jolloin omistus siirtyi pankkikonsernille. Tuottaja on vuosikerrasta 2022 saakka tuottanut luomusertifioituja viinejä ja lisäksi heillä on FairChoice ja EcoStep Wine -sertifioinnit.
Vollrads Riesling feinherb 12 cl 8,90 €
Schloss Vollrads Riesling Trocken Organic 12 cl 8,90 €
Riesling Qualitätswein Trocken 6 cl 5,80 €
Jakob Jung
Jakob Jung on yksi mielenkiintoisimmista tuottajista Rheingaussa. Tuotantoa johtaa poika Alexander Jung, yksi monista Saksan dynaamisista viininvalmistajista. Kaikki viinitarhojen työt tehdään ekologisesti ja viininvalmistus keskittyy ekologisuuteen sekä kestävyyteen.
Jakob Jung Riesling Classic 12 cl 11,50 €
Tämän virkistävän mehukkaan ja kuivan viinin rypäleet ovat peräisin viinitarhoilta Erbachin ympärillä. Rieslin rypäleet kypsyvät kivisillä savimailla. Riesling Classicin maut muistuttavat kypsiä hedelmiä, muun muassa hunajamelonia ja aprikoosia. Maku on puolikuivan mehukas ja viinissä on hyvä rakenne sekä hienovarainen mineraalisuus. Loistava makeus ja happamuus on integroitu upeasti. Viinin maku on miellyttävä, raikas ja pitkä. Viininvalmistaja on erittäin ylpeä Rheingau-viinitarhoistaan ja niiden tuottamista upeista rypäleistä.
Weingut S.A. Prüm
Mosel-joen varrella sijaitsevan S.A. Prümin viinitilan juuret ovat vuodessa 1156, ja se onkin yksi Saksan vanhimmista viinidynastioista! Maisemaa hallitsevat äkkijyrkät rinteet, maaperä on mineraalipitoista liuskekiveä, jonka huokoisen rakenteen ansiosta viiniköynnösten juuret voivat porautua aina 15 metrin syvyyteen. Joen tuoman kosteuden ja auringonvalon yhteisvaikutuksesta rypäleet kypsyvät optimaalisesti. Myös maaperä osallistuu lämmön ”varastointiin”, mikä edesauttaa rypäleiden kypsymistä.
Prümin tilan peräsintä on pitänyt Raimund Prüm vuodesta 1971. Tänä päivänä myös hänen enologi-tyttärensä Saskia osallistuu tiiviisti tilan ja viinien kehittämiseen. Tila keskittyy ainoastaan Riesling-rypäleeseen.
Modernit viininvalmistustekniikat ja pitkä sur-lie-kypsytys tuovat oman osansa lopputulokseen. Ei siis ihme, että S.A. Prümin viinit kuuluvat Saksan parhaimmistoon!
Huvillan talon valkoviini Prüm Solitär Riesling 12 cl 11,50 €
Aurinkoinen terassi tai tunnelmalliset sisätilat, lasillinen kylmää rieslingiä ja pieni suolainen herkkupala.
Ei yhtään hullumpi ajatus!